Ja
Home Nieuws Brandveiligheid in je bedrijf, hoe zit dat nu?

Brandveiligheid in je bedrijf, hoe zit dat nu?

Bij Gecon hechten wij enorm veel belang aan veiligheid op het werk. Brandveiligheid valt hieronder en dragen we dan ook hoog in het vaandel. Het is belangrijk dat iedere werknemer weet wat te doen en te gebruiken wanneer het gebouw in lichterlaaie staat. Liggen bij jou de brandblusapparaten voor het grijpen in deze situaties? Weten je werknemers welke weg ze moeten uitgaan als vluchtroute of is dit allemaal nog onduidelijk of ongeorganiseerd?

Preventie
28/11/2022

Een veel voorkomende vergissing gaat vaak over het type brandblusser. Er bestaan verschillende soorten. De keuze is afhankelijk van de omgeving waar het gebruikt zou moeten worden en van het type materiaal waarover het gaat.

Wij zetten ze alvast even op een rijtje:

Brandklasse A bevat vaste, niet smeltende stoffen, bijvoorbeeld materiaal als papier, hout of textiel. Brandklasse B bevat vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.

Bij het blussen van brandklassen A en B is het sterk aangeraden om gebruik te maken van een schuimblusser of een poederblusser.

Brandklasse C omvat alle soorten gassen zoals bijvoorbeeld aardgas of propaan. Brandklasse D gaat over alle metalen. Hieronder kunnen we aluminium, magnesium en natrium plaatsen. Brandklasse E omvat elektrische branden. Brandklasse F bevat alle soorten plantaardige en dierlijke vetten, bijvoorbeeld frituurvet.

Voor brandklassen C en D is het sterk aangeraden om gebruik te maken van een poederblusser. Voor brandklasse F is het aangeraden om gebruik te maken van een vetbrandblusser. Voor brandklasse E gebruik je een CO2-blusser.

Als je de brandblusser gebruikt in een professionele openbare ruimte is het verplicht om een jaarlijkse controle uit te voeren. Er wordt ook verwacht dat je zeker om de 3 maanden een routinecontrole doet. Dit wordt gedaan door de brandbestrijdingsdienst die de onderneming zelf moet voorzien. Deze dienst dient dan ook een basisopleiding brandbestrijding te hebben gevolgd.

Tijdens de routinecontrole kijkt men volgende zaken zeker na:

  • Of de brandblusser zich op de juiste plaats bevindt
  • Of de brandblusser zichtbaar genoeg is
  • Of de brandblusser gemakkelijk te grijpen valt
  • Of de brandblusser voorzien is van onbeschadigde veiligheidszegels

Op vraag van onze klanten bieden wij extra diensten aan. Zo valt brandveiligheid nu ook in ons aanbod. Bij ons kan je terecht voor:

  • Verkoop van brandbestrijdingsmiddelen
  • Controle en onderhoud bestrijdingsmiddelen
  • Ophangen van blusmiddelen
  • Controle van brandveiligheid
  • Plaatsen van pictogrammen en opmaken van evacuatieplannen.

Ben jij benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij helpen je met alle plezier verder. Vraag een gratis advies gesprek aan en wij helpen je verder op weg!

Meer nieuws

Shutterstock 365256758
Preventie
12/08/2022

Arbeidsinspectie over de vloer, ben jij voorbereid?

Als ondernemer kun je te maken krijgen met de arbeidsinspectie. Deze ziet erop toe dat jij als werkgever de regels rond veiligheid en welzijn naleeft. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot torenhoge boetes. Weet jij al waar je echt rekening mee moet houden?