Home Nieuws Veiligheidsopleidingen worden verplicht in de bouw, ben jij al in orde?

Veiligheidsopleidingen worden verplicht in de bouw, ben jij al in orde?

Tegen 1 oktober horen alle arbeiders die in onroerende staat werk verrichten een veiligheidsopleiding te hebben voltooid. Dit melden de sociale partners binnen PC 124 die in mei de CAO hebben ondertekend.

Preventie
28/06/2022

Tegen 1 oktober horen alle arbeiders die in onroerende staat werk verrichten een veiligheidsopleiding te hebben voltooid. Dit melden de sociale partners binnen PC 124 die in mei de CAO hebben ondertekend. De arbeiders horen een opleiding te hebben gevolgd van minstens 8 uur bij een erkend opleidingscentrum. Dit is bijvoorbeeld een opleiding VCA-basisveiligheid. Het preventie-instituut Constructiv is bezig om een lijst op te stellen met diverse alternatieven waar arbeiders terecht kunnen. De opleidingen moeten gevolgd zijn tegen 1 oktober 2022. Hoewel de CAO op 1 april in werking trad, werd er een overgangsperiode van 6 maanden voorzien.

Veiligheidscoördinatie

Op werven waar een veiligheidscoördinator verplicht is, zullen de arbeiders een opleiding omtrent VCA-basisveiligheid (of alternatief) moeten voltooien. Waar er geen veiligheidscoördinatie nodig is, kan men wel kiezen voor een interne opleiding.

Wat met uitzonderingen en deadlines?

Zoals vaak zijn er ook uitzonderingen.. Een daarvan is de uitzondering door anciënniteit. Arbeiders die de laatste 15 jaar minstens 5 jaar ervaring in de bouw hebben opgedaan, zijn niet verplicht deze opleidingen te volgen. Ook als ze een soortgelijke opvolging hebben voltooid, is dit niet meer verplicht.

De syndicale afvaardiging kan de deadline van 1 oktober verschuiven wanneer de arbeider om praktische redenen de opleiding niet kan volgen..

Ben je pas ergens aan de slag sinds de zomerse vakantiemaanden? Dan heb jij tot uiterlijk 30 september de tijd om de opleiding te voltooien.

Let wel op, het inplannen van deze opleidingen is aangeraden om als actiepunt toe te voegen aan uw jaaractieplan.


Vrijblijvend adviesgesprek

Heb jij geen jaaractieplan of heb jij graag meer info hierover? Aarzel dan zeker niet om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen!

Meer nieuws

2
Preventie
28/11/2022

Brandveiligheid in je bedrijf, hoe zit dat nu?

Bij Gecon hechten wij enorm veel belang aan veiligheid op het werk. Brandveiligheid valt hieronder en dragen we dan ook hoog in het vaandel. Liggen bij jou de brandblusapparaten voor het grijpen in deze situaties? Weten je werknemers welke weg ze moeten uitgaan als vluchtroute of is dit allemaal nog onduidelijk of ongeorganiseerd?
Shutterstock 365256758
Preventie
12/08/2022

Arbeidsinspectie over de vloer, ben jij voorbereid?

Als ondernemer kun je te maken krijgen met de arbeidsinspectie. Deze ziet erop toe dat jij als werkgever de regels rond veiligheid en welzijn naleeft. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot torenhoge boetes. Weet jij al waar je echt rekening mee moet houden?